25 lutego 2014

Pychota! Sernik czekoladowo-bananowy








SKŁADNIKI - SPÓD:
× jajko
× 50 g masła
× 50 g gorzkiej czekolady
× 4 łyżki cukru
× 3 łyżki mąki

SKŁADNIKI - MASA SEROWA:
× 600 g waniliowego serka homogenizowanego
× 3 żółtka
× 3 białka
× łyżka cukru
× 1/2 szklanki mleka
× 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wody
× banan
× sok z cytryny
× starta czekolada

WSKAZÓWKI:
× żelatynę można rozpuścić w 1/3 szklanki wody, a później wymieszać z mlekiem, albo podgrzać wodę i mleko (uważając by całość się nie zagotowała!) i rozpuścić w nich żelatynę (stygnącą mieszankę z żelatyną trzeba co jakiś czas mieszać, by nie powstały grudki)
× używałyśmy mąki pełnoziarnistej
× banana po rozdrobnieniu polałyśmy sokiem z cytryny
× używałyśmy tortownicy o średnicy 24 cm, wysmarowanej masłem
× spód piekłyśmy w temperaturze 180 stopni, przez ok. 15 min
× masę wylałyśmy na spód, kiedy trochę zgęstniała (po ok. 30 min)
× gotowe ciasto wstawiłyśmy do lodówki na kilka godzin, żeby masa zastygła

Kalorie: jedna porcja: 195 kcal, całe ciasto: 2340 kcal (12 porcji)


Sernik jest lekki i przepyszny :) Lubisz serniki na zimno?

Słodkości!




4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. dziękujemy :D jest naprawdę smaczny ;)

      Usuń
  2. Czy serek można zastąpić twrożkiem??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z twarożkiem powinno być ok, tylko trzeba go zmielić :) można wtedy dodać więcej cukru albo zostać przy wersji trochę mniej słodkiej ;)

      Usuń

Copyright © 2014 KOKOSHKA.PL , Blogger