22 września 2014

Pychota! Szarlotka w jabłku


I już jest! Jeden z naszych ulubionych deserów, czyli pierwsze miejsce na liście top 5 jabłkowych pyszności. Listę z pozostałymi przepisami możesz zobaczyć tutaj. A teraz zapraszamy do kuchni na zdrowszą wersję szarlotki :)






SKŁADNIKI:
× 4 duże jabłka
× 100 g mąki
× 70 g masła
× 1 żółtko
× 30 g cukru pudru
× orzechy, rodzynki, miód i przyprawa korzenna - ilość w zależności od preferencji :)

WSKAZÓWKI:
× jabłka piekłyśmy przez 20 min w temperaturze 180 stopni
× zamiast paseczków możesz z ciasta wyciąć jakieś kształty np. serduszka
× z ciasta, które Ci zostanie (a pewnie trochę zostanie...) upiecz kruche ciasteczka. Może z dżemem jabłkowym? ;)

Kalorie: jedno jabłko ma ok. 450 kalorii. Kaloryczność może być oczywiście różna w zależności od tego, ile dodasz orzechów, rodzynek, miodu i jak dużo ciasta położysz na wierzchu.


Co powiesz na taką alternatywną formę szarlotki? Może masz pomysły na inne dodatki zamiast orzechów i rodzynek? Wkrótce pokażemy Ci tutorial w wersji filmowej ;)

Słodkie pozdrowienia!



10 komentarzy:

  1. Mmm pychotka...! Świetny pomysł na wykorzystanie jabłuszek! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika! :D koniecznie spróbuj zrobić taką szarlotkę, to sprawdzisz jak świetnie smakuje ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. :) i bardzo łatwe w przygotowaniu! więc zachęcamy do pieczenia :D

      Usuń
  3. Aż ślinka leci, idę coś zjeść właśnie bo mi smaka narobiliście.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do sklepu po polskie jabłka, potem do kuchni, trochę roboty i wcinasz szarlotkę ;)

      Usuń
  4. podawać na ciepło, czy na zimno ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na ciepło najlepsze <3 do rodziców szarlotki dojechały zimne i też smakowały :)

      Usuń
  5. Genialne! *.*
    Jak tylko znajdę trochę czasu zabieram się do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i to trochę czasu na pewno Ci wystarczy, bo jabłuszka robi się bardzo szybko :)

      Usuń

Copyright © 2014 KOKOSHKA.PL , Blogger