4 października 2014

Pychota! Sałatka ryżowa



Tak się właśnie kończą babskie wieczory - smacznie, kolorowo, sałatkowo :) I ryżowo! Dziwne, że to pierwszy raz, kiedy pokazujemy na blogu przepis z ryżem w roli głównej. Na naszych stołach gości zdecydowanie częściej, w różnych postaciach. Dzisiaj zapraszamy na pyszne danie, które roboczo nazwałyśmy sushi bez sushi ;)


 
 
 
 

SKŁADNIKI - na dwie duże porcje: 
× 100 g ryżu białego lub białego połączonego z dzikim
× 10 paluszków krabowych
× duży ogórek
× 6-8 małych marchewek
× dojrzałe awokado
× kilka liści sałaty
× 50 ml octu ryżowego
× łyżeczka cukru
× pół łyżeczki soli
× sos sojowy

WSKAZÓWKI:
× sos (ocet cukier i sól) przed wymieszaniem z ryżem przelej do garnka i doprowadź do wrzenia
× polecamy pokroić warzywa w cienkie słupki, a awokado w kostkę
× jak wybrać dojrzałe awokado? Powinno mieć ciemnozieloną skórkę, być miękkie, a po naciśnięciu wracać do pierwotnego kształtu. Pamiętaj, że awokado to zdrowy tłuszcz :) O nim i innych zdrowych tłuszczach przeczytasz tutaj

Kalorie: jedna duża porcja sałatki to ok. 400 kcal


Jak Ci się podoba nasz pomysł? My przy tej sałatce spędziłyśmy pyszny wieczór :)

Pozdrawiamy kolorowo!




7 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie, na pewno spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychota :D Jem już oczyma! Wypróbuję na pewno :)
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jak się je naprawdę (nie tylko oczyma), to prawdziwy wypas :D

      Usuń
  3. Wygląda pysznie! Lubię takie azjatyckie klimaty w kuchni. A tak swoją drogą zdjęcia z przygotowań wyglądają bardzo profesjonalnie. Pozdrawiam Dziewczyny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękujemy :) my też jesteśmy fankami azjatyckich potraw, szczególnie sushi ;) pozdrowienia!

      Usuń
  4. Wygląda niesamowicie! aż ślinka leci! a jakie jeszcze warzywa można dodać do tej sałatki ryżowej ?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 KOKOSHKA.PL , Blogger