1 lutego 2015

Pychota! Zapiekanka jaglana




"Jeśli tarta, to tylko na kruchym cieście". Ależ niekoniecznie! :) Mamy dla Was przepis na tartę, której spód to głównie kasza jaglana. Bardzo lubimy jaglankę, można z nią fajnie kombinować, jeść na słono i na słodko.  Dzisiaj wybieramy pierwszą opcję i przynosimy ciepłe, kolorowe i aromatyczne danie - czyli jedzonko idealne na zimowe wieczory ;)










SKŁADNIKI - SPÓD:
× torebka kaszy jaglanej (100g)
× jajko
× 2-3 łyżki mąki razowej
× sól, pieprz
× bazylia, oregano
× olej kokosowy lub inny tłuszcz do wysmarowania formy
SKŁADNIKI - FARSZ:
× opakowanie świeżego szpinaku
× około 1/3 kostki sera feta
× gałka muszkatołowa
× ząbek czosnku
× oliwki
× suszone pomidory
× kilka plastrów szynki
SKŁADNIKI - SOS:
× mały jogurt grecki
× jajko
× sól, pieprz
× bazylia, oregano
× & inne przyprawy wg uznania ;) 


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Ugotuj torebkę kaszy jaglanej w osolonej wodzie i ostudź ją. Następnie zblenduj z jednym jajkiem i 2-3 łyżkami mąki razowej oraz dodaj przyprawy. Rozprowadź równomiernie w wysmarowanej olejem formie i wstaw na około 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
FARSZ:
Podsmaż szpinak na patelni doprawiając go czosnkiem i gałką muszkatołową. Pokrój oliwki, suszone pomidory, ser feta i szynkę.
SOS:
Rozmieszaj mały jogurt grecki z jajkiem, dorzuć przyprawy.

Na podgrzany spód nałóż przygotowany szpinak, ser feta, oliwki, pomidory i szynkę. Polej to wszystko jogurtowym sosem i wstaw do piekarnika na około 20 minut.


WSKAZÓWKI:
× używałyśmy formy do tarty o średnicy 26 cm
× nie trzeba dodawać mąki - jednak spód może wtedy wyjść "paciajkowaty"

Kalorie: jedna porcja (1/4 placka) to ok. 400-500 kalorii


Co myślicie o takim wykorzystaniu kaszy jaglanej? Macie sprawdzone pomysły na nietypowe tarty? :)

Smacznego!




6 komentarzy:

  1. takiej tarty jeszcze nie piekłam.muszę spróbować. jeśli się uda, na pewno znajdzie się w moim przepiśniku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka jaglana pizza - no bomba! Nie wpadłam jeszcze na to <3

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego czegoś jeszcze nie jadłem. Muszę namówić dziewczynę by mi to upiekła. Wygląda przepysznie. http://www.producentrolet.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię kaszę jaglaną - zawsze jadłam na słodko. Zrobiłam wg Waszego przepisu (z mąką). Rewelacyjna! Pożywna, zdrowa i ... niebanalna potrawa. Można zaskoczyć gości. Polecam . Spróbujcie upiec.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zetknęłam się już z wieloma przepisami na zastosowanie kaszy jaglanej, ale zapiekanek jeszcze nie wypróbowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 KOKOSHKA.PL , Blogger