1 sierpnia 2015

domowa tortilla


Po co samemu robić tortillę - przecież tortillowe placki można kupić praktycznie wszędzie! Ano można. Ale sklepowe i domowe to naprawdę dwie kompletnie różne historie. Nie tylko ze względu na "zdrowszy" skład tych samodzielnie przyrządzonych, ale ze względu na... wszystko: smak, kolor, kształt (lub jego brak ;)), konsystencję, zapach, elastyczność (i jej szybką utratę ;))... Po prostu dwa zupełnie różne światy!

Przepis w formie graficznej poniżej, a wszystkich lubiących literki proszę o dalsze scrollowanie. ;)


Składniki:
× szklanka mąki kukurydzianej
× pół szklanki mąki pszennej
× łyżka oleju
× około pół szklanki ciepłej wody ("ile weźmie ciasto" :))
× sól
× pieprz
× przyprawy (polecam: paprykę słodką, oregano, bazylię, tymianek, chilli)

Sposób przygotowania:
1. Mąkę kukurydzianą i pszenną wsypujemy do miski, mieszamy, dodajemy olej i ciepłą wodę.
2. Mieszamy składniki... 
2. ...zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta...
3. ...i wałkujemy tworząc placki o średnicy około 30cm. Perfekcjoniści mogą je "przyciąć", by uzyskać idealny okrąg, ja lubię postrzępione :)
4. Smażymy krótko na patelni - placki dość szybko się przypalają.

Wskazówka:
Tortille są elastyczne, kiedy są ciepłe. Gdy stygną, bardzo szybko czerstwieją - polecam po zdjęciu placka z patelni owinąć talerz folią aluminiową - to pozwoli zachować tortilli jej wilgotność.

Kalorie: jeden placek ma około 150 kcal.

Tortille można wykorzystać na mnóstwo sposobów: możemy zrobić wrapy, burritos, tacos... czego dusza zapragnie! Ja wybrałam opcję nr 3. :) Cudowny obiad!




Jakość zdjęć pozostawia wiele do życzenia - wybaczcie, pod ręką był tylko telefon, a koniecznie chciałam pochwalić się swoimi domowymi tacos jedzonymi w warunkach polowych. :)

Próbowaliście kiedyś robić domowe tortille? Jeśli tak, to może macie jakieś porady? A jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie przepis i...

... smacznego! :)
Ewa

Grafika: freepik.com, vecteezy.com Zdjęcia: własne :)

1 komentarz:

  1. Też robię tortille z podobnej proporcji składników, ale dodatkowo po zagnieceniu ciasta wkładam je na pół godziny do lodówki.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 KOKOSHKA.PL , Blogger