10 września 2016

dwa pomysły na kanapki w stylu włoskim

włoskie smaki, czyli pomysł na zdrową i pyszną kanapkę

kanapki z serem mozarela, rucolą, oliwkami i szuszonymi ppomidorami

Niezawodna opcja na drugie śniadanie. Szkolna klasyka, sprawdzony towarzysz wycieczek, skuteczna przekąska w walce z małym głodem. Dla mnie idealna w połączeniu z ciepłą herbatą, najlepiej zieloną. Prosta, zwyczajna, wręcz banalna - kanapka
. Kanapki jem praktycznie codziennie, dlatego staram się kombinować z ich składnikami i wychodzić poza utarte, serowo-szynkowe schematy :) Dzisiaj mam dla Was dwie propozycje, których podstawą są włoskie produkty. Dla każdego coś miłego - jedna jest wytrawna, a druga na słodko.


Włoski burger

Składniki: ciabatta (moja jest ciemna), ser mozzarella, rukola, suszone pomidory, czarne oliwki

Wykonanie: Najprostsze na świecie ;) Mozzarellę kroicie w plasterki, pomidory na małe kawałeczki, a oliwki na pół. Kolejne składniki układacie warstwami, przykrywając wszystko całymi listkami rukoli. Jeśli macie ochotę, masło możecie zastąpić kilkoma kroplami oliwy np. ze słoiczka z pomidorami suszonymi.

włoski burger

ciabatta z warzywami i mozarellą


Pełnoziarnista figa

Składniki: dwie kromki chleba żytniego z ziarnami, figa, ser ricotta, miód, pestki słonecznika

Wykonanie: Pestki słonecznika prażycie na patelni, figę kroicie w plasterki. Jedną kromkę smarujecie serkiem, a drugą miodem. Na obu układacie pokrojoną figę i całość posypujecie słonecznikiem. Jest jeszcze opcja alternatywna ;) Obie kromki możecie posmarować ricottą, a miód wykorzystać jako słodki sosik. 

pełnoziarniste pieczywo na słodko

miód, ser ricotta, słonecznik, figi

pełnoziarnista kanapka z figą i miodem

Omnomnom, bardzo lubię obie wersje. A Wy kombinujecie z różnymi dodatkami do kanapek?

Smacznego weekendu!
Ania :)

5 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam połączenie masła orzechowego i banana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo tak <3 Masło orzechowe i banan! Na kanapkach, naleśnikach, w koktajlu i ciasteczkach. Też jestem wielką fanką :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Kanapki apetyczne. Burger chętnie sama bym wcięła, aczkolwiek nie wiem czy podpasowałby mojemu mężowi, który toleruje jedynie burgery z mięsem ( raz próbowałam go przekonać do burgerów sojowych i nie dało się :)).

    Byłam we Włoszech w tym roku. Na południu. Włosi jedzą bardzo malo pieczywa. A jesli już to są to bardzo słodkie bułeczki i crossainty, które są u nich obowiązkowym śniadaniem. Rolę pieczywa pełni makaron, co niekoniecznie jest dobre.

    OdpowiedzUsuń
  3. ojeeejj suszone pomidory! zapomniałam o ich istnieniu, tak dawno nie jadłam a uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie prezentuje się pierwsza kanapka z mozarella, rucolą i oliwkami. Uwielbiam takie połączenie. Bardzo często robię podobne kanapeczki, z tym,ze zamiast pomidora suszonego wolę świeży pomidor. Uwielbiam od lat sałatkę Caprese ( mozarella plus pomidory polane oliwą i posypane świeżym pieprzem) . Idealne danie na kolację albo na lekki obiadek.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 KOKOSHKA.PL , Blogger