14 października 2016

Domowe Musli - przepis podstawowy

płatki owsiane i przyjaciele

Jedzenie najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie. Dzisiaj przyprowadziłam do was wyjątkowe towarzystwo, czyli kolorową i zdrową ekipę śniadaniową ;) Domowe musli to jedna z moich ulubionych opcji na pierwszy posiłek dnia. Jest pożywne, daje dużo energii po przebudzeniu, odpowiednio skomponowane dostarcza wielu witamin i składników mineralnych. No i jest przepyszne!

Sklepowe musli nie umywa się do tego domowego, dlatego warto spędzić chwilkę w kuchni i trochę tam namieszać :) Na pewno znajdziecie swoją własną idealną mieszankę - opcji jest bardzo, bardzo dużo. Wystarczy, że połączycie bazę musli z ulubionymi dodatkami, wrzucicie do piekarnika i gotowe. Moje propozycje oraz przepis znajdziecie poniżej.

baza i dodatki do owsianki

Przepis
  1. Płatki owsiane i wybrane dodatki do pieczenia wsypujemy do dużej miski, w której wygodnie będzie nam wszystko wymieszać.
  2. W mniejszym naczyniu łączymy ze sobą miód i olej.
  3. Wlewamy otrzymany syrop do miski z suchymi składnikami i porządnie mieszamy.
  4. Rozkładamy musli cienką warstwą na dwie blachy do pieczenia.
  5. Pieczemy w temperaturze 180°C około 8-10 minut.
  6. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
  7. Gdy nasze musli będzie już chłodne, możemy wymieszać je z wybranymi dodatkami po pieczeniu.
  8. Przechowujemy w zamkniętych pojemnikach.

Wskazówki:
  • miód i olej można delikatnie podgrzać w rondelku, aby łatwiej się ze sobą połączyły
  • lepiej jest rozłożyć musli na dwie tury, niż kłaść grubą warstwę na blachę - część płatków może się przypalić, a druga część w ogóle nie przypiec,
  • warto zerknąć już po pięciu minutach jak się ma nasze musli - piekarniki, mimo że powinny rozgrzewać się do ustawionej temperatury, działają różnie, więc warto dmuchać na zimne! A raczej na gorące :)

Domowe musli najczęściej zajadam z mlekiem albo jogurtem naturalnym, a składniki zmieniam w zależności od tego na co akurat mam ochotę. Chyba nigdy nie znudzi mi się takie śniadanie :)

Smaczne pozdrowienia!
Ewa

Grafika i zdjęcia: freepik.com

7 komentarzy:

  1. super sprawa :) bardzo lubię takie domowe przepisy i najróżniejsze kombinacje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje dzieciaki ciągle jedzą takie musli, bardziej wolą to niż kupne, bo wrzucamy tylko te składniki, które oni lubią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się apetycznie :) Dzięki wielkie za przepis ! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. super :) bardzo lubię takie domowe zastępcze musli :) jest zdecydowanie lepsze niż wszystkie kupne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, nie ma porównania! i bez syropów glukozowo-fruktozowych i innych wynalazków :)

      Usuń
  5. Bardzo fajny lekki szablon bloga i pastelowe kolory, a płatki, no cóż za bardzo nie lubię

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 KOKOSHKA.PL , Blogger