
Dzień dobry w nowym roku! Mam nadzieję, że w pełnym miłości i radości, udanym, zdrowym i... pysznym roku :) Na dobry początek mam dla Was przepis na deser - domowy krem czekoladowo-orzechowy. To nic innego jak alternatywa dla słodkiego kremu prosto ze sklepowej półki, wypełnionego niezdrowym tłuszczem i białym cukrem.
Zrobiona własnoręcznie fit nutella to samo zdrowie! Naturalne tłuszcze, cukier owocowy, prawdziwe kakao i pożywne orzechy - idealny krem czekoladowy. Może nie jet to najmniej kaloryczny deser, ale są to zdrowe kalorie :) Pod tym względem i tak bije sklepową nutellę na głowę. Domowa nutella ma 240 kcal w 100g, a ta kupna aż 547 kcal. Jest różnica, prawda? :)
przepis na domową fit nutellę
Składniki:
- dojrzałe awokado
- dwa dojrzałe banany
- dwie/trzy łyżki ciemnego kakao
- 50 g orzechów laskowych
- łyżka miodu (opcjonalnie)
Wykonanie: Orzechy laskowe drobno siekamy, najlepiej przy pomocy robota kuchennego. Awokado i banany kroimy na kawałki i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do jednolitej masy dodajemy kakao, posiekane orzechy, miód i ponownie dokładnie mieszamy.
Wskazówki:
Znacie zdrowe zamienniki dla innych popularnych słodkości?
- Krem czekoladowo-orzechowy wychodzi dobry tylko wtedy, gdy owoce są dojrzałe. Zwróćcie na to szczególną uwagę wybierając je w sklepie lub dajcie im kilka dni w domu, żeby osiągnęły odpowiedni stan.
- Jeśli nie lubicie orzechów lub macie na nie alergię, to bez problemu możecie je pominąć. Krem tylko czekoladowy też jest przepyszny. No i mam mniej kalorii :)
- Zdrową fit nutellę możecie przechowywać w lodówce dwa, maksymalnie trzy dni. Później zacznie robić się gorzka.
domowy krem czekoladowy z orzechami
Znacie zdrowe zamienniki dla innych popularnych słodkości?
Pozdrawiam smacznie!
Ania
Grafika: freepik.com
Wygląda pycha :) zrobię sobie rano na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńDla osób uczulonych na kakao lub kobiet z ciąży, które powinny wykluczyć z diety wszelkie źródła kofeiny, proponuję wersję z karobem. Karob (inaczej mączka chleba świętojańskiego) jest produktem pochodzenia roślinnego, który nie zawiera kofeiny i jest dużo zdrowszy (w porównaniu do kakao karob jest o 1/3 mniej kaloryczny, ma 3 razy więcej wapnia oraz aż 7 razy mniej tłuszczu). Bez problemu można dostać go w sklepach ze zdrową żywnością, a także w niektórych supermarketach. Smacznego! :)
OdpowiedzUsuńŁoooo, brzmi super! :) Muszę w takim razie spróbować karobu. Bardzo dziękuję za komentarz, nie zdawałam sobie sprawy z istnienia takiej alternatywy dla kakao.
Usuńwspanialy przepis , zrobie na pewno ,idealny:)
OdpowiedzUsuńponiewaz jemy bio krem z orzechow, ale nic sie nie rowna z domowa!
świetnie, chętnie wypróbuje! Ile gram (mniej więcej) kremu wychodzi z podanych składników?
OdpowiedzUsuńA próbowałyście zamiast kakao dodać rozpuszczoną ciemną czekoladę (od 64% w górę ) pewnie kaloryczność wzrośnie ale smak może też będzie ciekawy. Normalna Nutella to trucizna
OdpowiedzUsuń