8 stycznia 2017

zdrowy krem czekoladowo-orzechowy


Dzień dobry w nowym roku! Mam nadzieję, że w pełnym miłości i radości, udanym, zdrowym i... pysznym roku :) Na dobry początek mam dla Was przepis na deser - domowy krem czekoladowo-orzechowy. To nic innego jak alternatywa dla słodkiego kremu prosto ze sklepowej półki, wypełnionego niezdrowym tłuszczem i białym cukrem.

Zrobiona własnoręcznie fit nutella to samo zdrowie! Naturalne tłuszcze, cukier owocowy, prawdziwe kakao i pożywne orzechy - idealny krem czekoladowy. Może nie jet to najmniej kaloryczny deser, ale są to zdrowe kalorie :) Pod tym względem i tak bije sklepową nutellę na głowę. Domowa nutella ma 240 kcal w 100g, a ta kupna aż 547 kcal. Jest różnica, prawda? :)

jak zrobić domową fit nutellę
przepis na domową fit nutellę

Składniki:
  • dojrzałe awokado
  • dwa dojrzałe banany
  • dwie/trzy łyżki ciemnego kakao
  • 50 g orzechów laskowych
  • łyżka miodu (opcjonalnie)

Wykonanie: Orzechy laskowe drobno siekamy, najlepiej przy pomocy robota kuchennego. Awokado i banany kroimy na kawałki i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do jednolitej masy dodajemy kakao, posiekane orzechy, miód i ponownie dokładnie mieszamy. 

Wskazówki:
  • Krem czekoladowo-orzechowy wychodzi dobry tylko wtedy, gdy owoce są dojrzałe. Zwróćcie na to szczególną uwagę wybierając je w sklepie lub dajcie im kilka dni w domu, żeby osiągnęły odpowiedni stan.
  • Jeśli nie lubicie orzechów lub macie na nie alergię, to bez problemu możecie je pominąć. Krem tylko czekoladowy też jest przepyszny. No i mam mniej kalorii :)
  • Zdrową fit nutellę możecie przechowywać w lodówce dwa, maksymalnie trzy dni. Później zacznie robić się gorzka.

przepis na zdrowy krem czekoladowy orzechowy
domowy krem czekoladowy z orzechami

Znacie zdrowe zamienniki dla innych popularnych słodkości?

Pozdrawiam smacznie!
Ania
Grafika: freepik.com

5 komentarzy:

  1. Wygląda pycha :) zrobię sobie rano na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla osób uczulonych na kakao lub kobiet z ciąży, które powinny wykluczyć z diety wszelkie źródła kofeiny, proponuję wersję z karobem. Karob (inaczej mączka chleba świętojańskiego) jest produktem pochodzenia roślinnego, który nie zawiera kofeiny i jest dużo zdrowszy (w porównaniu do kakao karob jest o 1/3 mniej kaloryczny, ma 3 razy więcej wapnia oraz aż 7 razy mniej tłuszczu). Bez problemu można dostać go w sklepach ze zdrową żywnością, a także w niektórych supermarketach. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łoooo, brzmi super! :) Muszę w takim razie spróbować karobu. Bardzo dziękuję za komentarz, nie zdawałam sobie sprawy z istnienia takiej alternatywy dla kakao.

      Usuń
  3. wspanialy przepis , zrobie na pewno ,idealny:)
    poniewaz jemy bio krem z orzechow, ale nic sie nie rowna z domowa!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie, chętnie wypróbuje! Ile gram (mniej więcej) kremu wychodzi z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 KOKOSHKA.PL , Blogger